Plastik katkı maddeleri nelerdir? Hayatımızın her alanında yer alan plastikler, gittikçe artan çevre koruma bilinci ile en çok sorgulanan malzemelerin başında gelmektedir. Hem vazgeçemediğimiz hem de bu kadar sorguladığımız plastiklerin içeriği nedir?
Polimer, karbonun, klor, azot, hidrojen ve oksijenle meydana getirdiği organik bileşiklerdir. Monomerler, basınç ve ısı altında zincir şeklinde birleşerek makro polimerleri oluştururlar. Plastikler, termoplastik adı verilen polimer grubundan oluşurlar.
Polimerlerden oluşan plastikler kullanım amaçlarına göre ihtiyaç duyacakları özellikler nedeniyle katkı malzemelerine ihtiyaç duyarlar. Tek başına fonksiyonel olmayan plastikler eklenen bu katkı ve dolgu malzemeleri sayesinde temel polimerleri yararlı plastiklere dönüştürmemize yardımcı olurlar.
Plastiklerde kullanılan temel katkı maddelerinin en önemlilerinden biri plastifiyanlar olarak adlandırılan plastikleştiricilerdir. Kimyasal yapıda her hangi bir değişiklik oluşturmaz ve plastiğin işlem görme kabiliyetini artırırlar.
Üretim esnasında makinede karışımın kolaylaşması amacı ile yağlayıcılar (lubrikantlar) eklenir ve eriyik haldeki plastiğin işlenmesini kolaylaştırırlar.
Plastik malzemelerin mekanik özelliklerini koruma, UV ve ısı dayanıklılığını artırmak amacıyla stabilizatörler eklenirler. Stabilizatörler, genellikle organik ve inorganik metal tuzları ve organik kalay bileşikleri ve fenollerden oluşan organik bileşiklerdir.
Antioksidanlar, yani amin ve fenol bileşikleri, oksitlenme önleyici yani hava ve ışıma tahribatını önleyici katkılardır.
Brom, klor, azot, antimon ve fosfat içerikli parafinler ise yanmazlık özelliği eklemek için kullanılan katkı maddeleridir.
Biyo stabilizatörler, bakteri, mikrop ve küf üremesine karşı koruyucu özellik sağlarlalar. İnsan ve çevre toksinliği düşük olmak zorunda olan bu katkı malzemesinin ısı dayanımı ve düşük uçuculuk derecesi önemlidir.
Anti fog yani sis önleyiciler, özellikle de gıda ambalajlamasında önem taşır ve soğutma sonrası su damlacıklarının oluşumunu engelleyici kimyasallardır.
Bir diğer katkı malzemesi ise renklendiricilerdir. Ürüne istenen renk özelliklerini veren renk pigmentleri eklenir.
Plastik doğada hazır bulunmazlar. Kolay taşınabilir, kolay işlenebilir dayanıklı ve geri dönüştürülebilen kullanışlı malzemelerdir. Otomotiv, ev aletleri, uzay sanayi gibi sektörlerde kullanılır ve alternatif malzemelere göre daha fazla tercih edilirler. Kâğıt üretmek için kullanılan enerjinin 2,5 kat daha azı kullanılarak üretilirler. Üretimlerinin her aşamasında pek çok denetimden geçerler bu nedenle gıda ve sağlık sektöründe dahi güvenle kullanılmaktadırlar.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.
Yorum Yazın